Aina Torp, pastor

Beethoven
Jan-Aage Torp
30. Mai 2018
Aina Torp deklamerte historien om en abort som ikke fant sted: «Jeg beklager isåfall å måtte opplyse at dere nettopp har tatt livet av Ludwig van Beethoven», sa panellederen.

Et panel av erfarne fagfolk innen forskjellige disipliner, psykologer, leger, sosiologer, sosionomer i skjønn forening, ble for en tid tilbake presentert for et tenkt svangerskapstilfelle. Et kasus, som det heter. Den samlede kunnskap de hadde opparbeidet om livet, skulle nå settes på prøve. De skulle bestemme om fosteret fikk leve, opptre som guder, bestemme over liv og død. Det var ikke nettopp hva de var utdannet til, men så var det da også bare en tankelek.

Panellederen fortalte at kvinnen var gravid i annen måned. Hun var uten arbeid og dertil gift med en arbeidsløs alkoholiker. Nå var de midlertidig innlosjert hos en annen familie. Den hygieniske standarden var lav. Dødelige epidemier herjet i kvartalet. Klær og mat var det dårlig med. Kvinnen hadde satt to barn til verden. Ett med sin forrige mann og ett med sin nåværende. Begge barna døde i løpet av første leveår. Ville panelet under de gitte omstendigheter anbefale kvinnen å ta abort? Det lød et samstemt «ja» fra dem alle. Sjelden hadde de stått overfor et fosterkasus hvor tilrådeligheten av snarlig utskrapning var så åpenbar.

«Jeg beklager isåfall å måtte opplyse at dere nettopp har tatt livet av Ludwig van Beethoven», sa panellederen.

(Fra Jan-Aage Torps bok, utgitt på Rex Forlag 1993: «Ludvig Nessa: Kamp».)

Powered by Cornerstone